Verdens bedste biodynamiske vin og designtæft finder du hos Koldings ældste vinhandler

Hvad gør en god vin? Hvor mange år går der før man kan kalde sig biodynamisk producent? Hvorfor startede Søren i sin tid. Hvad kræver det at starte som iværksætter. Og hvad gjorde de før han hyrede en designer? Bliv lidt klogere på vin og Sallings Vinforsyning.

Af Kim, Designbutik Kolding
Donér til artiklen

IMG_2689

På Søndergade i Kolding ligger Sallings Vinforsyning. En flot klassisk “vinfacade” med svungne gyldne bogstaver. Indenfor føler du dig straks hjemme. Sådan skal en forretning som denne bare være. Dufte, poleret træ, masser af flasker på hylderne. Og kurve med chokolade og andre lækkerier.

Det er en klassisk, men også en moderne vinhandler, jeg møder i min søgen efter den gode historie. Hvor finder jeg den, her? Det viser sig, at det gør jeg hurtigt, da jeg spørger Søren, hvis livsværk det er, jeg nu betræder.

Sallings Vinforsyning har blandt andet et stort udvalg af biodynamiske vine, hvoraf han viser mig én fra Alsace, der for nogle år siden blev valgt til verdens bedste Riesling. Og jeg får endvidere fortalt, at Domaine Albert Mann Wettolsheim, som huset hedder der producerer vinen, stadig bruger hest og plov imellem vinrankerne.

Jeg bliver ikke mindre begejstret, da det viser sig, at de biodynamiske vine ikke er dyrere end andre. Så kan selv jeg være med. En af mine favoritter er blevet en rød til 88 kr, men man finder selvfølgeligt hele spektret, og det er ikke prisen, der er i højsædet.

Kvalitet og produktion hænger sammen

Søren går nemlig ikke på kompromis med kvaliteten. Han kender alle vinproducenterne og har besøgt de fleste. Kender deres historier, hvordan de producerer…I dag er det vigtigt ,at man ved, hvor tingene kommer fra. Historierne bag. Både at vide hvad arbejdsforholdene er for de, der er med til at producere en vare, og hvad man putter i.

For kvalitet og produktion hænger sammen – indbefattet størrelsen på leverandøren. Søren benytter sig udelukkende af mindre vinproducenter. Her bliver vinen som oftest skabt ved hjælp af hænderne, hvilket har stor betydning for kvaliteten. Når druerne feks håndplukkes, kan man lettere vælge de dårlige fra. Derfor er respekten større for bonden i et par gummistøvler og med en hest, end de med traktoren og sprøjten.

De vine, der endeligt når igennem det første nåleøje, kommer derefter i hans smagspanels kærlige “ganer”. 80-120 flasker blindsmages på en aften. Panelet består af gode kunder, venner og andre vin interesserede, der finder den helt rigtige balance. Vinens undertoner. Pris kontra kvalitet. Skiller de sig ud fra, hvad vi ellers har? At blive en vin opstaldet hos Salling Vinforsyning kræver en lang udvælgelsesproces – en helt særlig smag.

En ekstern designer gør livet lidt lettere

Og det hele startede for over 25 år siden, da Søren sagde sit job op som lærer i Kolding. Hans store hobby var vin, og det var et naturligt spring at tage. Først på halv tid, så på fuld. Med god hjælp fra sin kone og sine børn har han bygget forretningen op til, hvad den er idag. Nu kan han slappe lidt mere af, men der ligger stadigvæk mange timer i at være selvstændig. Med både en fysisk og en online butik, www.sallingvin.dk.

Det betyder også, at han har to efterlønnere ansat og en pige, der kommer efter skole. I julen er de mange. Der træder familie og venner også til.

Ifølge Søren skal man være forberedt på at bruge mindst to gange en normal arbejdsuge som seriøs iværksætter og selvstændig. Især i starten. Så det gælder om at prioritere.

IMG_1452

IMG_1453

Det har han bla selv gjort ved at at få en professionel designer til at hjælpe sig med sit salgsmateriale. Indtil da havde han siddet med en saks og et lysbord og lavet det hele, hvilket kunne tage ham flere uger.

Søren viser mig nogle af de flotte brochurer med alle historierne. Og jeg går derfra med en ny flaske biodynamiske rødvin. Den glæder jeg mig til at skulle nyde derhjemme.

 

Lidt mere om biodynamisk vin – “mere terroir i glasset”

De biodynamiske dyrkningsmetoder giver dygtige vinbønder mulighed for at skabe vine, der når nye kvalitetshøjder.

Livs-tænkning, biologisk mangfoldighed, godt håndværk, biodynamiske kompost- og markpræparater samt pleje af jord og vinstokke efter naturens rytmer giver en ny generation af vine. 

Vine, der mere intenst udtrykker deres terroir, deres oprindelse, individuelle særpræg og sjæl.

Biodynamiske vinbønder betragtes ikke længere som urealistiske tosser, men anerkendes nu som vigtige trendsættere for vine med kvaliteter fra både himmel og jord.

Vinbonden skal arbejde udelukkende efter biodynamiske principper i mindst 5 år for at blive godkendt. Håndværket er vanskeligere og processen langsommere, mens priserne på produkterne ikke afviger væsentligt i forhold til den traditionelle produktion.

Personligt vil jeg helst ikke drikke andet. Jeg nyser ikke efter et par glas, og hovedet har det fint, selvom flasken skulle kalde på lidt mere.

Den “røde” jeg har forelsket mig i til 88 kr., er en Côtes du Rhône.

Vinen, jeg forgreb mig på denne gang, er en toscansk Sciamano på Sangiovese fra producenten Mattia Barzaghi til 150 kr.

Sørens vintip

I den sydlige spids af Toscana ligger den lille by Scansano, hvor man producerer en ren Sangiovese vin med navnet Morellino di Scansano. Morellino er den lokale betegnelse på Sangiovese ligesom Brunello er det i Montalcino.

Stilen i området er oftest mere bløde, runde, frugtige vine og ikke mindst mere åbne end de store Chianti´er og Brunello vine. Uden at forklejne andres og egne topprodukter fra området, mener jeg, at man fra dette hus får rigtig meget vin for pengene.

Bellamarsilia, er en vin i Chianti stil, men dog med mere frugt. Den er primært produceret på Sangiovese (85 %) , som i dette “underområde” af Toscana kaldes for Morellino, men til forskel fra de mere traditionelle producenter, er der også tilsat vin fra druer som Ciliegiolo (10%) og Alicante (5%). Vinen er uden fadlagring, hvilket bevirker, at den er frisk og fyldig.

Robert Parker: 89 points – Og kommentaren “Great value for money”

Køb den i butikken eller på
www.sallingvin.dk

 

Donationsknap

Kan du li’ vores historie? Så hjælp os med at skrive endnu flere ved at donere via Mobilepay til telefon 21 843 843. Selv det mindste beløb batter. 5, 10, 15 kr? Læs mere om donation, vores forretningsmodel og etik her.