HAU – en gave til Koldings designstuderende

Hvad gør man som studerende, når man føler at man mangler noget på sit studie? For Kristine Jensen var svaret enkelt, man tager sagen i egen hånd. Dette blev begyndelsen på netværksforeningen for designstudierne i Kolding HAU, der i dag har over 200 medlemmer, arrangerer en lang række forskellige events, arbejder med vidensdeling og bygger bro mellem de studerende og erhvervslivet.

Af Vinnie Ørgaard Hansen, bestyrelsesmedlem i HAU

Designbutik Kolding er et lokalt forankret online magasin og webshop, der lader dig møde byen og design på en ny måde. Læs mere om Designbutik Kolding.
Donér til historierne med MobilePay.

Mit første møde med foreningen HAU, var i september 2015. Jeg var netop flyttet til Kolding for at starte på en bachelor i Designkultur og økonomi og mit netværk i Kolding var mildest talt ikke eksisterende.

Under intro-dagene på studiet kommer Kristine, formanden for HAU forbi og fortæller om HAU og alle de fordele der er ved at være med i foreningen. Der bliver delt materiale ud, men jeg glemmer imidlertid alt om HAU, indtil jeg nogle dage senere står med brochuren om deres studiestart-event i hånden og beslutter mig for at tage med. For hvad var det værste der kunne ske? Det kunne jo blive en lærerig oplevelse og måske jeg endda ville lære nogle nye mennesker at kende, tænkte jeg.

Jeg tog af sted til studiestartseventet, uden nogen ide om, hvordan det ville komme til at ændre min fremtid.

Jeg kom, under en netværks aktivitet, til at snakke med Kristine, der dengang var formand i HAU. Hun fortæller mere indgående om foreningen, hvad de arbejder for og hvad man får ud af at være med i den, og inden vores samtale er slut, har jeg mere eller mindre besluttet mig for at stille op til at blive valgt ind i bestyrelsen.

Hvilket jeg blev til generalforsamlingen nogle måneder efter, og nu sidder jeg her et år efter, utallige oplevelser og erfaringer rigere og med et netværk jeg ikke ville turde at drømme om for et år siden.

123456

HAU´s historie

Historien om HAU, har sin uofficielle oprindelse allerede tilbage i 2009. Den daværende bachelor studerende Kristine, sad under en forelæsning og havde svært ved at se en sammenhæng mellem den undervisning hun modtog og hendes fremtidige jobmuligheder. Det var på dette tidspunkt, at hendes undren over den manglende videndeling på universitetet begyndte at slå rod.

Det er dog først i 2012, at der kom handling bag denne undren. Under en samtale med en veninde, delte hun sine tanker og de besluttede sig for at stable et event på benene, som skulle sætte fokus på vidensdeling og vigtigheden af dette.

Eventet, der fandt sted på Mungo Park i Kolding blev i den grad en succes. Det sociale arrangement, med over 100 deltagere, bød på oplæg fra bl.a. Kamilla Frank, nuværende næstformand i HAU, der delte viden om hendes vej fra uddannelse til job og hvordan hun brugte sine kompetencer i praksis.

Til trods for den store succes, var fremtidsplanerne ret uklare. Hans Christian Jensen, underviser og forsker på SDU i Kolding, mente imidlertid at det ville være ærgerligt, hvis alt det hårde arbejde, der var lagt i dette arrangement, uden videre gled ud i sandet.

Han begyndte derfor at søge penge, fra forskellige fonde. Dette muliggjorde etableringen af foreningen HAU.

Men hvad er HAU?

HAU er en netværksforening for studerende, dimittender og undervisere på de designrelaterede uddannelser i Kolding.

Hele tanken bag HAU bygger på, at der er nogle studerende, som ikke er gode til at lære andre studerende på tværs af årgangene, dimittender og folk fra erhvervslivet at kende under deres uddannelse. Det er her HAU kommer ind i billedet.

Vi arbejder i HAU rigtig hårdt, for vores vision, som lyder: ”Vi vil være omdrejningspunkt for relations dannelse mellem vores medlemmer og omverdenen, for at fremme viden, kompetencer og færdigheder om designfeltet.” Dette arbejder vi i høj grad på at opnå igennem forskellige events.

Vi har f.eks. vores KnowHAU arrangementer, hvor vi har fokus på at fremme viden og kompetencer hos vores medlemmer.

Der er bl.a. lige blevet afholdt et arrangement i grafisk facilitering, hvor en række medlemmer havde mulighed for at tilegne sig nogle kompetencer indenfor denne oplægsform.

Vi har ligeledes vores HAUbar´s, som i høj grad er sociale arrangementer, hvor vi søger at skabe netværk imellem vores medlemmer.

Udover dette har vi en række arrangementer, hvor vi er ude ved forskellige virksomheder. Her er f.eks. vores Company Days, hvor vi er ude ved en relevant virksomhed og hjælper dem med en problemstilling.

Ligeledes har der for nylig været en tur, arrangeret i fællesskab med Design Danmark, hvor vi var rundt ved flere større designvirksomheder og lære en masse spændende ting.

123

Men hvorfor navnet HAU?

Forklaringen finder man på foreningens hjemmeside. Her står følgende: ”HAU er et maori-ord, der betyder gavens ånd. Når du giver en gave omgives dig og gavemodtageren af en ”hau-sfære”, og ifølge maori folket opstår der en social relation.”

12345

Vigtigheden af et netværk

Vi kender nok alle det med at stå en situation, hvor vi mangler noget og så kender man en, der kender en, der kan være behjælpelig med dette.

Dette i sig selv beskriver ret fint, hvor vigtigt et netværk er. For der kommer med sikkerhed et eller flere tidspunkter, både under og efter endt uddannelse, hvor man står og mangler noget. Måske mangler man hjælp til en opgave, eller måske leder man efter job. Her hjælper det enormt meget med et netværk indenfor sit felt.

For mange studerende er begrebet ´netværk´ en underlig størrelse. Der er jo fokus på studierne og der arbejdes hårdt for at klare sig godt. Der er ikke det store fokus på at skabe et stort netværk, for mange har nok ikke nogen ide om, hvor vigtigt det er.

Relations dannelse tager tid og sker ikke natten over, så det er bare med at komme i gang.

Hvorfor skal du være med i HAU?

Jeg kunne nok personligt selv nævne et utal af grunde til, hvorfor jeg mener du skal blive være medlem af HAU.

Det har fx udover at give mig et, allerede nu, stor netværk, været med til, at jeg har udviklet mig meget personligt.

Jeg har fået nogle erfaringer med i bagagen, som jeg aldrig havde fået, hvis jeg ikke havde været med i foreningen og jeg har fået kontakt til nogle mennesker, som udover at være super søde, også er inspirerende og som motivere mig til at arbejde hårdere.

Hvis man spørger nogle af de øvrige bestyrelsesmedlemmer, nævner de bl.a., at nogle af fordelene ved at være med i HAU er, at man bliver mere bevidst om hvad man kan blive i fremtiden, man får sat sine kompetencer i spil og man lærer en masse, både på events der afholdes, men også fra de øvrige medlemmer.

1234

Fremtidige aktiviteter

Der har igennem tiden været afholdt en lang række events i HAU og mange flere er i støbeskeen. Vi afholder i efteråret 2016 bl.a. en række Adobe kurser (grafiske programmer), hvor nogle både udbydes på begynder og øvet niveau. Disse er med til at give nogle kompetencer, der kan være nyttige når man kommer ud i erhvervslivet.

HAUs generalforsamling afholdes ligeledes i efteråret. Dette sker i år d. 28. oktober på Syddansk Universitet i Kolding. Her vil vi sætte fokus på designfeltets bredde.

Derfor har vi inviteret en række spændende oplægsholdere til at holde korte oplæg om en masse spændende emner indenfor design, under overskriften ”Designfeltets mange facetter”,

Udover dette, er det selvfølgelig også her at vi skal fejre året der er gået, samt sikre foreningens fremtid.

Første del af vores generalforsamling er åben for alle. Så hvis du vil se lidt af hvad vi laver i HAU, måske få et indblik i designfeltet og dets mange facetter eller måske bare komme ud iblandt andre mennesker, så er du meget velkommen.

12

HAUs fremtid

Hvad der skal ske i fremtiden, må tiden vise. Det er det fede ved foreningen.

Der kommer 5 pladser på valg til dette års generalforsamling, hvilket betyder at der formentlig kommer nye kræfter ind. Dette betyder nytænkning, idegenerering og massere af nye spændende initiativer, som kommer til at udvikle og skabe en endnu stærkere forening end nu.

Vi har i løbet af det sidste år, ligeledes fået skabt et rigtig spændende samarbejde med Design Danmark, så dette skal også nok være med til at bringe en masse spændende tiltag til foreningen.

Du kan følge med på Facebook og på vores side: HAU – Netværksforeningen for designstudierne, hvor du kan finde aktuelle events og holde dig opdateret.

Designstudierne i Kolding

Der er indtil flere designrelaterede studier i Kolding. Her er en liste med links hvor du kan læse mere om disse:

  1. Designkultur, SDU
  2. Designkultur og Økonomi, SDU
  3. Designledelse, SDU og Designskolen Kolding
  4. Designstudier, SDU
  5. Designskolen Kolding, flere studieretninger